• +359 898 754 532
  • deskastankova@abv.bg
  • Търговище, България
BulgarianEnglishRussian
Захари Свиленов

Захари Свиленов

Певец

Захари е дългогодишен стипендиант на Община Търговище от 2014-2020г. Освен това е и горд член на Клубове 2014-2021г. на Фондация „Димитър Бербатов“.

Захари Свиленов е на 18 години от гр. Търговище. Занимава се с музика още от 5-годишна възраст. Музиката е негово хоби, което го е държало здраво за ръка и в хубави, и в лоши моменти. През годините Захари е имал възможност да бъде част от множество музикални конкурси и фестивали, печелейки призови места на тях, най-значими от които са двете първи места в категории „Естраден поп вокал“ и „Поп звучене“ при Международната младежка олимпиада за изкуства и танци гр. София, взети в  две последователни години(2018-2019г.).

През по-голямата част от детството на Захари, продължавайки след това и до ранните му тийнейджърските години, той е имал страст към литературата и българския език. Занимавал се сериозно в тази област 6 години, пишейки множество стихотворения и есета, той се любува на голям брой отличени творби подадени към международни и национални конкурси. Захари е имал честта да бъде част от сутрешната рубрика на Радио „Шумен“, разказвайки за най-награждаваното си есе някога – „Сватбите – преди и сега“. За него той получава общо 4 първи места, бивайки поздравяван лично от комисиите на конкурсите за „едно есе, което е капсула на времето“.

Настъпвайки в  8-ми клас, пътеката на интересите на Захари се отклонява в друга посока.Ученик в паралелка с разширено изучаване на Биология и Химия, той има за цел да запише да учи висше образование по Медицина у нас или в чужбина. Друга негова мечта е и да стане микробиолог, защото както Захари казва „харесвам колко необятен е света на клетката и ще се радвам да го изучавам.“. В свободното си време той е най-обикновен тийнейджър, обичайки да играе видео игри, да излиза с приятели, да чете книги и да гледа сериали.