Статии филтрирани по дата: Четвъртък, 01 Септември 2016

Четвъртък, 01 Септември 2016 13:10

Знаете ли, че хората сме родени, за да пеем и да танцуваме, но, за съжаление, това е нещо, което много от нас забравят.

Още от най-ранна възраст най-естественият език, чрез който децата общуват, е eзикът на пеенето, тананикането, танцуването, подскачането от радост и пляскането с ръце.

Проведени са множество изследвания, чиито резултати показват, че музиката всъщност е способност, която е вродена на бебетата. Според специалистите психолози всяко едно бебе притежава свой личен вътрешен отговор на всеки един ритъм, който дочуе от заобикалящия го свят.

Истината е, че музиката е истински феномен, който може да бъде верен приятел на всеки родител в отглеждането и доброто възпитаване на неговия малчуган. Има редица области от човешкия живот, които могат да се формират или поне да бъдат повлияни от слушането на качествена музика.

Влияние върху мозъка:
"В паметта сякаш всичко се случва на фона на музика" (Тенеси Уилямс)
Спокойната, лирична и тиха музика има силата не само да изостри и подобри умствените способности на развиващия се детски мозък, но и да намали стреса, като спомогне на организма да освобождава повече нива ендорфин - познат като "хормона на щастието". Според редица проучвания музиката има мощен ефект и върху емоционалната интелигентност на децата, като насърчава развитието на техните вербални реакции и когнитивни способности. Учените имат специален термин за това явление – нарекли са го "Ефектът на Моцарт".

Влияние върху личния стил:
"Любопитно е, как хората възприемат музиката - те често не я слушат като такава, а обръщат много по-голямо внимание как са удебелени имената, написани на обложката" (Тило Вофл)
Когато гледат видеоклиповете на своите любими изпълнители, децата формират и своя вкус към модата. Едва ли има човек, който през своето детство да не е имал период, в който се е стараел да прилича външно на своя музикален идол. Това е просто неизбежен етап, през който преминава всяко човешко същество.

Влияние върху креативността:
"Музика ни насърчава да мислим красноречиво" (Ралф Уолдо Емерсън)
Знаете ли, че тихата и спокойна музика, която най-често се определя като "салонна", развива творческия потенциал и креативността на децата. Става въпрос за това, че дори и най-тихата и бавна мелодия успява да разсее детския мозък и да попречи на неговите класически мисловни модели. А това от своя страна го кара да импровизира и да създава различни и нови решения на познати до този момент проблеми.

Влияние върху възпитанието:
"А аз просто искам с помощта на музиката да направя света малко по-добър" (Боб Марли)
Доказано е, че децата, които от рано започват да посещават уроци по свирене на някакъв инструмент или по пеене, получават едно допълнително възпитание - възпитанието на музиката. Именно тя учи както малки, така и големи на любов към живота и към околните. И точно това е причината някои деца да бъдат много по-възпитани, много по-спокойни, по-позитивно настроени, по-коректни, когато общуват с околните и по-внимателни от други. Всички сме виждали такива деца и тайничко сме си пожелавали някога и нашите собствени да бъдат такива.